بهاران خجسته باد : از : محمد مدنی : آپادانا نوروز 1388
ساعت ۱٢:۱٠ ‎ق.ظ روز ۱۳۸۸/۱/۱۳   کلمات کلیدی: نوروز ،هفت سین

آپادانا ، ویژه نامه نوروز 1388

بر چهره گل نسیم نوروز خوش است

در صحن چمن روی دلفروز خوش است

از دی که گذشت هر چه گوئی خوش نیست

خوش باش و ز دی مگو که امروز خوش است

 

بهاران خجسته باد

نوروز سال 1388 و فرا رسیدن سالی نو را حضور همه خوانندگان شادباش میگویم و امیدوارم که سالی سرشار از سلامتی و شادمانی و کامیابی در پیش روی داشته باشید. تاکنون از جشن های نوروزی، شب چهارشنبه سوری و لحظه زرین نو شدن سال و بخش زیادی از دید و بازدید ها را پشت سر گذارده اید، به امید خدا دیدار باقی دوستان و آشنایان و روز سیزده بدر را نیز به شادی طی میکنید.

از جمله آداب و رسوم عمومی و شناخته شده و زیبای  نوروزی گستردن سفره هفت سین است. سفره ای در بر گیرنده دست کم هفت چیز که با حرف سین شروع میشود و هریک از آن ها نماد یک مفهوم نیک مانند سر سبزی، باروری، سر زندگی و ثروتند.( سکه و سنجد و سبزه و سیر و سرکه و سمنو و سنبل و سماق و سپند) علاوه بر اینها، آینه و شمع و گل و شیرینی و ماهی و تخم مرغ و کتاب آسمانی و عکس آن ها که دوستشان داریم و حاضر نیستند، نیز در این سفره جای میگیرند .

در دیدار از خویشان و دوستانی که در مجتمع های مسکونی ساکن بودند، اکثرا در سر سرای ورودی و همگانی ساختمانشان نیز تماشاگر این سفره بودیم.

راستش به نظر من میرسد که گستردن این سفره با این اقلام جزو سنن نوروزی فامیل ما نبوده است. البته  من هیچ مخالفتی با بر پایی آن ندارم  و بلکه بر عکس گمان میکنم که رسم قشنگی هم هست، فقط آنچه را در خاطر دارم عرض میکنم. در سنین کودکیم با رسیدن  ماه اسفند مادرم خانم بتول نعمت اللهی  در یک سینی مسی عدس خیس میکردند و با دقت مراقبش بودند، روی آنرا با پارچه ای میپوشاندند تا نور خورشید جوانه های ظریف و تازه رسته را نسوزاند و بر روی این پارچه هر روز آب را نم پاش میکردند تا برای موقع تحویل سال، سبزه ای زیبا و شاداب آماده شده باشد. مراقبت از این سبزه در مدت دو هفته ای که باید شادابیش را حفظ میکرد، ادامه می یافت. بی بی جونم هم همیشه سر سال نو یک گلدان سنبل به عنوان نماد نو شدن سال میخریدند. شیرینی و گل و خانه تکانی و دید وبازدید هم که برقرار بود. بیداری و هشیاری سر لحظه نو شدن سال هم تا شنیدن در رفتن توپ تحویل همه و همه بجا بود ولی از سفره هفت سین با آن اوصافی که در فوق گفتم خبری نبود. تا رسیدیم به نوروز 1346، در این سال احمد که در اصفهان دانشجو بود و برای تعطیلات نوروزی  به تهران آمده بود، تصمیمش بر آن شد که رسم گستردن سفره هفت سین را با تمام ریزه کاریهایش بجا آورد و این سنت از آن موقع در خانه ما هم مراعات شده است. تا همین چندهفته پیش من بر این باور بودم که گویی فقط با گستراندن سفره هفت سین حق نوروز به تمامی ادا میشود، حال آنکه اکنون بر این باور نیستم، هر گروه و جماعت که در قلمرو نوروز قرار دارند، بنا به آداب و رسوم و باور های خویش این سنت را گرامی میدارند، و لزوما این آداب همیشه یکسان نیستند، این یکسان سازی ها نتیجه نفوذ رسانه های گروهی امروزی است. چنانچه مثلا زرتشتیان بجای هفت سین، هفت شین دارند و در بخشی از افغانستان "هفت میوه "جزو خوان نوروزیشان است. نخستین اشاره در ادبیات ایران به هفت سین مربوط به 200 سال پیش در دوره قاجار و از قصیده سرای بزرگ این عهد  "قا آنی " است :

سین ساغر بس بود ما را در این نوروز روز    

گو نباشد هفت سین رندان  درد آشام را  

برای مطالعه در مورد پیشینه و گوناگونی جشن های نوروزی سایت های زیر را جالب و خواندنی  یافته ام .

http://www.sepandarmazd.com

http:www.farhangsara.com

http://fa.wikipedia.org

برای ویژه نامه نوروز 1388 مطالب زیر جهت مطالعه شما آماده شده است .

1.    بهاران خجسته باد  (از: محمد مدنی )

2.    روزی روزگاری آپادانا ( از: محمد مدنی )

3.    خاطراتی از دوران تحصیل طب ( از: احمد مدنی )

4.    حکایت اقامت منوچهر واحمد در شیراز ( سروده: منوچهر مدنی پور )

5.    نوروز ها در خانه پدری ( از: زهرا مهدوی )

6.    انسان های بزرگی که من شناختم ( از: علی میر عمادی )

7.    نوروز در تهران ( از: جوی مدنی )

8.    یاد "بانوی گل و بهار" گرامیباد ( از: محمد مدنی )

امیدوارم از خواندنش لذت ببرید. همچنین میخواستم از شما خواهش کنم  که دستکم با درج یک جمله هم شده در قسمت نظریات در این گفتگوی بیریای دوستانه و فامیلی شرکت و بر غنای آن بیافزایید.

نوروزتان مبارک باد! 

                                                                                                                         محمد مدنی